Om gudar och människor – Kapitel 5

Gudarna i Alitika med Eron i spetsen lät skapa alverna, som skulle vakta jorden och naturen mot mörka krafter. Alverna hade spetsiga örn och ett fagert yttre. De började snabbt befolka världens alla hörn, och de mäktigaste av alla alver lät till och med skapa ett imperium. Deras första imperium hette Vesillia och låg sydost om Claurain. Här reste sig huvudstaden Visenia likt ett majestätiskt tempel över världen. Det var en vit marmorstad, fylld med tinnar, torn och vackra statyer. Armén hade skinande rustningar och klingor av det vackraste silver och brons. År 1 av urtidseran brukar markera den dagen då Alvkungen Velendir reste det självlysande fyrtornet i Elassia. Detta fyrtorn spred ljus över världen och tände självaste solen i sky. Därmed reste sig dvärgarna ur underjorden och började bilda sitt kungarike i norra Claurain. Dvärgarna byggde kungariket Agarot – ett kungarike med hallar inristade i sten, under ledning av kung Ruthar Den Store. Han och hans dvärgar var förfäder till alla dvärgar på jorden som finns kvar idag. Året var 636 av Urtidseran.

Men låt oss återgå till Vesillia och förklara vad som hände där. Medan alverna började underkuva andra alviska kungariken i öknen och sprida sin kunskap, inrättades också ett handelskompani med dvärgarna och alverna i Claurain. Det kallades Triumviratet. Lärdomen som spreds kungarikena emellan gav upphov till enorm rikedom. Men det varade inte för evigt. Malmen var på väg att ta slut. Detta ledde år 813 till ett långt och bittert krig mellan alver och dvärgar. Dvärgarna gick samman med Skogsalverna i Adarion, medan Visenia endast hade gudarna på sin egen sida. Dvärgarna och Skogsalverna lät avla och tämja drakar som stridsmaskiner, vilket gjorde att  Velendir tvingades retirera.

Medan dvärgarna rensade bergets rötter från malm och ädelstenar, rann en stor flod ut i skogen, där skogsalverna frodades. Här lät alvkungen Galandil grunda Alvkungadömet Adarion år 948. Kungariket växte snabbt, men levde ständigt i Agarots skugga. När alverna hittade guld i sin egen flod, blev dvärgarnas kung Ogor II fullständigt galen av begär att utvidga sitt rike. Året var 1061. Ett bittert krig i norr bröt ut, där dvärgarna gjorde anspråk på guldet i floden under ledning av Storin Erövraren. Harkon – Nordens dödsgud erbjöd dvärgarna stöd från jättar och troll, vilket dvärgarna gladeligen tog emot. Problemet var bara att dessa monster enbart var lojala mot Harkon. Trollen flydde till skogarna och jättarna flydde till bergen. Ingen hjälp kom den dagen. Dvärgarna retirerade. Alverna i Adarion tackade Harkon för hans insats och därmed var kriget över.

År 1412 hade bristen på malm och guld blivit så stor att ekonomisk kris bröt ut i hela världen. Trollkarlen Tamniront från norr gav sig på uppdrag av kung Ederiel av Visenia ut i öster på ett farligt äventyr för att hitta en alternativ källa. Efter att ha kommit fram till Galawis tempel i öster, hittade han en stor gruva av blålysande energi som kallade Davania. Davania var en magisk kraft som kunde få saker att förändras. Floder och vattendrag, började rinna och grönska och välstånd bredde ut sig. Upptäckten av Davania blev en succe för alla världens folk. Den tycktes räcka i all oändlighet och kunde få civilisationer att blomstra. År 1481 bildades Davanibanken på den numera försvunna ön Eleros. De fick patent på att framställa Davania och leddes av den allsmäktige vainidiska affärsmannen Rugdal. Davania hade blivit hhårdvaluta och alla världens ekonomier var nu bundna till att Rugdal och hans affärsmän framställde Davania. Problemet var bara att alltihop var skuld. År 1861 chockhöjdes räntan med tusen procent och all belåning upphörde. Davani-kraften tog slut och världen började förfalla sakta men säkert. Och det var då människan skulle skapas.

Comments

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.